• nl
 • fr
 • de
 • en
 • Over Monumentale Kerken Antwerpen vzw

  Koepelvereniging voor vijf historische kerken

  Monumentale Kerken Antwerpen vzw (MKA) is het aanspreekpunt en het samenwerkingsverband tussen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk: vijf religieus actieve kerken gelegen in het historisch centrum van Antwerpen. De vereniging behartigt de uitstraling en de publieksontsluiting van het zeer rijke erfgoed in deze vijf ruimtes van gebed.

  Missie

  Monumentale Kerken Antwerpen vzw heeft als missie de samenwerking tussen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk te bevorderen en te ondersteunen. Door krachten te bundelen beoogt de vereniging duurzame, kwaliteitsvolle zorg voor het cultureel erfgoed van deze vijf monumentale kerken en stimuleert zij gezamenlijke ontsluiting van de vijf kerken op een serene en publieksvriendelijke wijze.

  Historiek

  De samenwerking die de voorbije jaren tussen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk was gegroeid, met steun van de Erfgoedcel Antwerpen, resulteert in de oprichting van de vzw Monumentale Kerken Antwerpen (MKA).

  Op initiatief van schepen Philip Heylen wordt een werkgroep opgericht, samengesteld uit vertegenwoordigers van Musea en Erfgoed Antwerpen (Stad Antwerpen), vertegenwoordigers van het Departement Cultuur en de Dienst Erfgoed van de Provincie Antwerpen en bestuursleden van MKA vzw. De drie partners ondertekenen een samenwerkingsovereenkomst. Eerste resultaten van deze samenwerking zijn: de aanstelling van een coördinator en de productie van een viertalige folder.

  MKA vzw start, samen met erfgoedbeherende instellingen uit Antwerpen, Mechelen, Leuven en Gent aan het project ECCE! – Eerste hulp bij Calamiteiten van Cultureel Erfgoed, een preventieproject calamiteitenplanning. Resultaat: voor elke kerk een duidelijk en concreet actieplan om calamiteiten te voorkomen of, in het slechtste geval, om de schade te beperken. Een permanent netwerk verzekert sindsdien een blijvende samenwerking op vlak van preventieplanning en onderlinge hulpverlening.

  MKA vzw lanceert bezoekersgidsen voor de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk, in dezelfde reeks als de bezoekersgids van de Kathedraal.

  MKA vzw ontvangt de Europa Nostra Award / European Union Prize of Cultural Heritage in categorie 4: Onderwijs, opleiding en bewustmaking.

  MKA vzw received the Europa Nostra Award / European Union Prize of Cultural Heritage

  MKA vzw sluit aan bij het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert en helpt barok en de leefwereld van Rubens opnieuw onder de aandacht te brengen. De vzw grijpt het barokjaar aan om de sporen van Rubens en de barok in de Antwerpse monumentale kerken ook na het barokjaar zichtbaar te maken.

  MKA vzw vernieuwt haar statuten met betrekking tot het doel en de samenstelling van de vereniging.

  De klemtoon ligt op MKA als adviserende entiteit, expertisecentrum en samenwerkingsverband inzake culturele ontsluiting van de vijf monumentale kerken van Antwerpen. De vijf monumentale kerken zijn elk verantwoordelijk voor het optimaliseren van hun publieksontsluiting en marketing en kunnen voor ondersteuning een beroep doen op MKA vzw.

  De algemene vergadering kan aangevuld worden met drie externen, met expertise op gebied van respectievelijk publieksontsluiting, marketing en het spirituele/religieuze aspect. Het bestuursorgaan kan aangevuld worden met een vertegenwoordiger van de stad.

  Wie zijn we?

  Raad van Bestuur

  MKA vzw wordt geleid door een Bestuursorgaan gekozen door de Algemene Vergadering.

  Christian Devos | Voorzitter
  Directeur van de Kathedraal en vertegenwoordiger van de kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

  Paul Bistiaux | Secretaris
  Voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Paulus

  Olivier Lins | Penningmeester
  Voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Carolus Borromeus 

  Rudi Mannaerts
  Vertegenwoordiger van de kerkfabriek van Sint-Andries 

  Helena Vanloon
  Vertegenwoordiger van de Sint-Jacobskerk 

  Dirk Vermeiren
  Vertegenwoordiger van Toerismepastoraal Antwerpen vzw 

   

   

  Medewerkers

  Tonia Dhaese | Coördinator

  Vrijwilligers

  De vijf monumentale kerken van Antwerpen doen al jarenlang een beroep op vrijwilligers om deze erfgoedparels open te stellen voor toeristisch bezoek. Dankzij hun inzet krijgt iedereen dagelijks de kans deze schatkamers van kunst en cultuurhistorisch erfgoed te bezoeken en te beleven.

  Vanuit een overtuigde zin voor gastvrijheid worden bezoekers persoonlijk als gasten onthaald. Elke vrijwilliger draagt op zijn/haar manier bij aan de bezoekersbeleving; of het nu als onthaalmedewerker, welcomer, gids of onderhoudsmedewerker is.
  Zit gastvrijheid in je bloed en heb je een hart voor religieus erfgoed? Dan brengt MKA vzw jou graag in contact met een van de vrijwilligersverenigingen en – groepen die actief zijn in de vijf monumentale kerken.

  Neem contact op met Tonia Dhaese via info@mkantwerpen.be of bekijk de vrijwilligersvacatures:

  X