• nl
 • fr
 • de
 • en
 • Over Monumentale Kerken Antwerpen vzw

  Koepelvereniging voor vijf historische kerken

  Monumentale Kerken Antwerpen vzw (MKA) is het aanspreekpunt en het samenwerkingsverband tussen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk: vijf religieus actieve kerken gelegen in het historisch centrum van Antwerpen. De vereniging behartigt de uitstraling en de publieksontsluiting van het zeer rijke erfgoed in deze vijf ruimtes van gebed.

  Missie

  Monumentale Kerken Antwerpen vzw heeft als missie de samenwerking tussen de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk, de Sint-Jacobskerk en de Sint-Pauluskerk te bevorderen en te ondersteunen. Door krachten te bundelen beoogt de vereniging duurzame, kwaliteitsvolle zorg voor het cultureel erfgoed van deze vijf monumentale kerken en stimuleert zij gezamenlijke ontsluiting van de vijf kerken op een serene en publieksvriendelijke wijze.

  Historiek

  Wie zijn we?

  Raad van Bestuur

  MKA vzw wordt geleid door een Bestuursorgaan gekozen door de Algemene Vergadering.

  Paul Bistiaux | Voorzitter
  Voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Paulus

  Helena Vanloon | Secretaris a.i.
  Vertegenwoordiger van de Sint-Jacobskerk 

  Olivier Lins | Penningmeester
  Voorzitter van de kerkfabriek van Sint-Carolus Borromeus 

  Christian Devos
  Directeur van de Kathedraal en vertegenwoordiger van de kerkfabriek van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

  Rudi Mannaerts
  Vertegenwoordiger van de kerkfabriek van Sint-Andries 

  Dirk Vermeiren
  Vertegenwoordiger van Toerismepastoraal Antwerpen vzw 

   

  Medewerkers

  Tonia Dhaese | Coördinator

  Vrijwilligers

  De vijf monumentale kerken van Antwerpen doen al jarenlang een beroep op vrijwilligers om deze erfgoedparels open te stellen voor toeristisch bezoek. Dankzij hun inzet krijgt iedereen dagelijks de kans deze schatkamers van kunst en cultuurhistorisch erfgoed te bezoeken en te beleven.

  Vanuit een overtuigde zin voor gastvrijheid worden bezoekers persoonlijk als gasten onthaald. Elke vrijwilliger draagt op zijn/haar manier bij aan de bezoekersbeleving; of het nu als onthaalmedewerker, welcomer, gids of onderhoudsmedewerker is.
  Zit gastvrijheid in je bloed en heb je een hart voor religieus erfgoed? Dan brengt MKA vzw jou graag in contact met een van de vrijwilligersverenigingen en – groepen die actief zijn in de vijf monumentale kerken.

  Neem contact op met Tonia Dhaese via info@mkantwerpen.be of bekijk de vrijwilligersvacatures: