• nl
  • fr
  • de
  • en
  • Naar aanleiding van het culturele stadsfestival Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert heeft vzw Monumentale Kerken Antwerpen in samenwerking met Toerismepastoraal Antwerpen een aantal activiteiten ontwikkeld om Peter Paul Rubens (1577-1640) en het barokke erfgoed te (her)ontdekken. Volgende activiteiten versterken sindsdien het permanent aanbod in de vijf monumentale kerken.

    Hallo… ik ben BoO

    Leeftijd: 5 tot 12 jaar
    Talen: Nederlands, Frans, Engels, Duits en Spaans
    Kostprijs: gratis verkrijgbaar in de Sint-Andrieskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Pauluskerk

    Educatief pakket voor families

    De doe-blaadjes vormen het vertrekpunt om met de hele familie de geschiedenis en kunstschatten van elke kerk op een speelse en leerrijke manier te ontdekken. Ga samen met het spookje BoO op verkenning en maak van een kerkbezoek een boeiende belevenis.

    Een greep uit de reacties van onze bezoekers:

    Yes, this is for kids, but I’ve done them in every church […] this helps to look more closely, higher, lower. Great!

    Ik vind het een keitof idee, soms een beetje moeilijk maar met jullie goeie tip is het uiteindelijk gelukt dus blijven doen!

    Funny and helpful way to get the children to play.

    Wandeling

    Rubens achterna: een biografische ontdekkingstocht langs de monumentale kerken

    Een reis doorheen de tijd en een portret van de kunstenaar zoals u hem nog niet kende

    – (E.H. Rudi Mannaerts, pastoor van de Sint-Andrieskerk)

    Dankzij de schilder Rubens gaan de monumentale kerken van Antwerpen prat op een keur aan barokke meesterwerken. De barok is een stijl vol drama, emotie, beweging en een vernuftig gebruik van licht en donker. Rubens voegde hier nog een eigen ingrediënt aan toe: een aanstekelijke levenslust en aandacht voor alle details van het menselijk leven.

    – Leen Huet, schrijfster





    Een bezoek aan de monumentale kerken van Antwerpen leest als een biografie van Peter Paul Rubens. Laat u binnenleiden in de Sint-Andrieskerk, de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Sint-Pauluskerk, de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Jacobskerk en ontdek hun sterke band met dé barokkunstenaar van de Lage Landen.
    U volgt Rubens’ groei van leergierig en begaafd leerling naar briljant en veelzijdig kunstenaar, de uitbouw van zijn netwerk in Antwerpen, én de feestelijke en droevige momenten die hij met zijn familie beleefde. Poorten zwaaien open naar meesterwerken van Rubens. Eeuwen geleden maakte hij ze voor de luisterrijke aankleding van de kerken. Ze dienden als propaganda voor de contrareformatie, een hervormingsbeweging die het katholieke geloof moest herstellen, een krachtige reactie op de protestantse reformatie. Tegelijk droegen ze bij aan de verspreiding van de naam en faam van Rubens.




    Voor groepen

    Groepen kunnen zich laten rondleiden door een ervaren gids.
    Er is keuze tussen twee verschillende routes.

    route 1

    Rubens komt niet zomaar uit de lucht vallen. Hoe persoonlijk zijn stijl en talenten ook zijn, hij heeft de mosterd ergens vandaan. Zijn studiereis naar Italië (1600-1608) is bekend, maar welke inspiratie heeft hij daar precies opgedaan en kunnen we die herkennen in zijn Antwerpse meesterwerken?

    De stiel van kunstschilder heeft de jonge Rubens eerst in Antwerpen geleerd, vooral dan bij de humanist Otto van Veen (1556-1629). Bij de beroemde Kruisoprichting, nu in de kathedraal, ontdekt u hoe schatplichtig Rubens is aan zijn voornaamste leermeester en diens meesterwerk in de Sint-Andrieskerk. Stap voor stap ziet u Rubens groeien tot wie hij geworden is: een grootmeester van de barokschilderkunst die zijn voorgangers overtreft. De apotheose van dit meesterschap laat zich zien in de Sint-Carolus Borromeuskerk waar Rubens de ontwerpen maakte voor niet minder dan 39 plafondschilderingen en voor enkele decoratieve elementen van de architectuur.

    U leert Rubens daarnaast ook kennen als familieman en als gelovige. Waar liep hij school? In welke kerk huwde hij en werden zijn kinderen gedoopt? Waar ging hij op zondag naar de mis? Tijdens Rubens’ groei krijgt u antwoord op al deze vragen.

    Rubens’ groei start in de Sint-Andrieskerk, houdt vervolgens halt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en eindigt in de Sint-Carolus Borromeuskerk.

    Praktisch

    Wanneer: maandag – zaterdag om 14.00 uur, enkel in het zomerseizoen (april – oktober)
    Duur: 150 minuten
    Aantal deelnemers: maximaal 20 personen per groep
    Kostprijs: € 135 per groep voor de gids, inkomgelden voor de Kathedraal en de Sint-Carolus Borromeuskerk zijn niet inbegrepen en worden door de groepsverantwoordelijke voldaan aan de balie
    Talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits

    Info en reservaties via info@topa.be. Reserveer minstens drie weken op voorhand.

    route 2

    Vooral aan het begin van de zeventiende eeuw, toen er dankzij het Twaalfjarig Bestand (1609-1621) een periode van rust en voorspoed aanbrak, werden de Antwerpse kerken en kapellen met kunstwerken verfraaid. Aan de vooravond van die periode keert de ambitieuze en talentrijke Peter Paul Rubens terug uit Italië. Meteen krijgt hij opdrachten voor altaarstukken, in de eerste plaats van de dominicanen. Voor hun Sint-Pauluskerk maakte Rubens meerdere, erg in stijl verschillende schilderijen, maar weet u ook om welke andere reden hij de kerk jarenlang regelmatig bezocht?

    De toewijzing van de Kruisafneming, Rubens’ beroemdste Antwerpse werk, heeft de schilder dan weer te danken aan zijn vriend Nicolaas Rockox, de deken van de kolveniersgilde die toen haar altaar had in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het is een iconisch tafereel dat eindeloos gekopieerd werd en tevens andere kunstgenres inspireerde. U ziet enkele mooie voorbeelden in de Sint-Jacobskerk, de laatste halte op de Rubens’ bloei-route.

    Rubens’ biografische ontdekkingstocht eindigt daar, bij zijn graf. Naast leed en verdriet kende het gezin Rubens in haar parochiekerk ook vreugde bij een huwelijk en enkele doopsels. Of Rubens de kerk op andere momenten frequenteerde, verneemt u tijdens Rubens’ bloei.

    Rubens’ bloei start in de Sint-Pauluskerk, houdt vervolgens halt in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en eindigt in de Sint-Jacobskerk.

    Praktisch

    Wanneer: maandag – zaterdag om 14.00 uur, enkel in het zomerseizoen (april – oktober)
    Duur: 150 minuten
    Aantal deelnemers: maximaal 20 personen per groep
    Kostprijs: € 135 per groep voor de gids, inkomgelden voor de Kathedraal en de Sint-Pauluskerk zijn niet inbegrepen en worden door de groepsverantwoordelijke voldaan aan de balie
    Talen: Nederlands, Frans, Engels en Duits

    Info en reservaties via info@topa.be. Reserveer minstens drie weken op voorhand.