• nl
 • fr
 • de
 • en
 • Sint-Pauluskerk

  Barok juweel in een Gotisch schrijn

  Ze stráált, de Sint-Pauluskerk vlak bij de Schelde. Ooit was dit de kerk van het dominicanenklooster, nu is ze een levendige parochiekerk. Sint-Paulus is wereldwijd de enige plaats waar je werken van de Antwerpse meesters Rubens, Van Dyck en Jordaens samen aantreft, en bovendien op de plek waarvoor ze zijn gemaakt. U bewondert er meer dan 50 schilderijen en 200 prachtbeelden. Meubilair van grote klasse. Een grandioos orgel. En buiten is er de dramatische, epische Calvarietuin over Christus’ lijden en verrijzenis. Op hoogdagen galmt het in de kerk. De orkestmissen bezorgen haar dan een extra dimensie.

  Bezoekadres

   Sint-Paulusstraat
  2000 Antwerpen

  Toegangsprijzen

  € 5

  € 3 (groepen vanaf 15 personen en studenten op vertoon van studentenkaart)

  € 0 (-19 jaar, begeleider van een rolstoelgebruiker, museumpas (vanaf 1 april 2024), ICOM, Antwerp City Pass, A-kaart, elke eerste dinsdag van de maand en tijdens evenementen waar Sint-Paulus aan deelneemt)

  Openingstijden *

  april – oktober:
  dagelijks: 14.00 – 17.00 u

  november – maart:
  zaterdag en zondag: 14.00 – 17.00 u

  * De openingstijden zijn onder voorbehoud en kunnen wijzigen omwille van omstandigheden van liturgische aard.

  Eucharistievieringen

  Zon- en feestdagen om 10.30 uur

  Elke woensdagavond om 17u nodigen de broeders dominicanen u uit om mee de vespers te vieren. Locatie: crypte van de kerk, met ingang via de Sint-Paulussstraat 22.

  Orkestmissen – orgelmis – solistenmis (zang of instrumentaal) – Gregoriaanse zang

  Meer informatie over de pastorale en parochiale werking vindt u hier.

  Bereikbaarheid

  te voet: vanaf het station Antwerpen-Centraal is het ongeveer 25 minuten wandelen naar de kerk

  per fiets: velo station nr. 50 (Klapdorp), 49 (Tolhuis) en 58 (Noorderterras). Meer informatie vindt u op www.velo-antwerpen.be

  per auto: op korte loopafstand zijn diverse publieke parkings onder andere Parking Scheldekaaien Noord
  Opgelet: houd er rekening mee dat de hele Antwerpse binnenstad een lage-emissiezone is. Meer informatie vindt u op www.slimnaarantwerpen.be/LEZ

  met openbaar vervoer: de kerk is bereikbaar met tram 7 (richting Eilandje – halte Klapdorp). Vanaf daar is het nog enkele minuten wandelen.

  Plan uw route via Google Maps

  Contact

  Sint-Paulusstraat 22
  2000 Antwerpen

  info@sintpaulusantwerpen.be
  tel. + 32 (0)3 231 31 48
  www.sintpaulusantwerpen.be
  facebook | instagram

  Voor individuele bezoekers

  april – oktober
  dagelijks: 14.00 – 17.00 u

  november – maart

  zaterdag en zondag: 14.00 – 17.00 u

  • gratis en zonder inschrijving
  • in het Nederlands, Frans, Engels en Duits

  Voor groepen

  • in het Nederlands, Frans, Engels en Duits
  • € 85 per groep voor een rondleiding van maximum twee uur
  • maximum 20 personen per groep

  Er worden ook rondleidingen voor scholen en voor blinden en slechtzienden aangeboden.

  Altijd op voorhand te reserveren. Bij de reservatie worden afspraken op maat gemaakt.

  Info en reservaties via sintpaulusvrienden@proximus.be of +32 (0)494 448 253

  Verrassing

  In het oude schipperskwartier van Antwerpen is de Sint-Pauluskerk een baken. Er wachten u een verrassing van formaat en een intense ervaring: de artistieke rijkdom van de kerk (een prachtig ensemble), de stilte midden in het Antwerpse stadshart, de levendige parochiewerking.

  Van klooster- tot parochiekerk

  1571 is een belangrijk jaar in het leven van de Sint-Pauluskerk. Bijna drie eeuwen na de voltooiing van het eerste kerkje wordt dan de nieuwe kerk ingewijd. Die is groter en staat hoger, omdat het oude kerkje bij springtij onder water loopt.
  De kerk maakt deel uit van het grootse kloostercomplex van de dominicanen of predikheren. Zij vestigden zich al in de jaren 1240 in Antwerpen om er het ware geloof te verkondigen. In 1796 zal hun klooster door de Franse overheid worden opgeheven en enkele jaren later wordt de Sint-Pauluskerk een parochiekerk. Haar inboedel blijft intussen gespaard. Dat is ook het geval als in 1968 een grote brandramp de kerk treft. Daar is ze intussen van hersteld.

  Licht en ruimte

  De Sint-Pauluskerk is een gotisch bouwwerk, maar haar meubilair en kunstwerken dateren hoofdzakelijk uit de barokke 17de eeuw, net als de opmerkelijke bekroning van de ‘lantaarntoren’. Ook het portaal ademt barok. De dieptewerking in de kerk is opmerkelijk, onder meer door het zeer lange koor. Licht en ruimte spelen hier hun virtuoze spel, in een heerlijke harmonie van strakke gotiek en dynamische barok.

  Schatkamer

  Sinds 2001 kunt u de schatkamer van de kerk bezoeken, met stukken uit maar liefst acht eeuwen. Wat u er bewondert, komt deels van het vroegere klooster van de dominicanen, maar ook van de verdwenen Antwerpse Sint-Walburgiskerk en van twee eeuwen leven als parochiekerk. Behalve stralende gouden kerkschatten bezet met diamanten ontdekt u hier getuigenissen van vrome parochianen.

  Ontdek meer over de geschiedenis van de kerk (topa.be)

  In de Sint-Pauluskerk bewondert u het harmonische, rijke geheel dat Antwerpse schilders, beeldhouwers en meubelmakers er tot stand hebben gebracht. In een wonderlijk licht interieur vol speelse beweging.

  Vijf hoogtepunten

  1. Topreeks van topschilders

  Wie goed kijkt, ziet op veel plaatsen rozenkransen, het gebedssnoer van katholieke gelovigen. Daar is een reden voor: paus Pius V, een dominicaan, schrijft in 1571 de overwinning van de Spaans-Venetiaanse vloot op de Turkse zeemacht bij het Italiaanse Lepanto toe aan de kracht van het rozenkransgebed voor Maria. Nog datzelfde jaar wordt in Antwerpen de Broederschap van de Heilige Rozenkrans gesticht, die nog altijd bestaat.
  Onder andere haar leden bekostigen rond 1617 een samenhangende topreeks van 15 schilderijen door elf Antwerpse meesters, onder wie Rubens, Van Dyck en Jordaens. Die hangen tot op vandaag op de plaats waarvoor de schilders ze maakten. Ze stellen vijf blije, droeve en triomfantelijke momenten voor uit het leven van Maria.

  2. Geloof en waarheid

  Peter I Verbrugghen en zijn zoon werken in 1670 het marmeren hoofdaltaar af, een monument in zwart-wit, de kleuren van de dominicanen: wit staat voor de armoede waar ze voor kozen, zwart voor rouw en verdriet om de zondige mens. Geloof en waarheid zijn voor de paters centrale begrippen. Dat is ook wat de twee figuren bovenaan voorstellen.

  3. Meesterwerken van houtsnijkunst

  Hoe verbeeld je de strijd van goed en kwaad in elke mens? Berouw en boete? Kijk naar de tien biechtstoelen van Peter I Verbrugghen en zijn atelier (1658-1660). Zij zetten uw verbeelding aan het werk, alleen al door de zowat 500 engeltjes met hun attributen. U wordt er op slag vrolijk van (ondanks al uw zonden)… En dan zwijgen we nog over de veertig levensgrote figuren.

  4. Orgel van Europees formaat

  Het indrukwekkende orgel, een Europees topexemplaar, moet u horen. Dat kan bijvoorbeeld in de orkestmissen die in de Sint-Pauluskerk op feestdagen weerklinken. De orgelkast is in de jaren 1650 gebeeldhouwd door Peter I Verbrugghen en het instrument zelf is enkele keren omgebouwd. Dat gebeurde onder meer rond 1730 door de grote Jean-Baptiste Forceville.

  5. Stil theater in open lucht: de Calvarieberg

  Dit theatrale groepskunstwerk, een gestold openluchttheater, dateert uit de eerste helft van de 18de eeuw. Het telt maar liefst 63 levensgrote beelden en ook nog eens negen reliëfs. Hoogtepunt is de eigenlijke Calvarieberg, een kunstmatige rots. Christus’ dood aan het kruis en zijn verrijzenis uit het graf zijn het kernstuk van het christelijk geloof.

  Ontdek meer over de rijke collectie van de kerk (topa.be)