• nl
  • fr
  • de
  • en
  • Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen

    Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

    GOTISCH JUWEEL EN BRUISENDE GEMEENSCHAP

    De kathedraal, met haar hoge noordertoren in kantwerk, is in de Nederlanden het grootste gotische kerkgebouw. Maria’s kerk is Antwerpens trots. In 1521 was ze klaar, na 170 jaar bouwen. Als men binnenkomt, voelt men meteen: deze kerk streeft naar het hogere. Wat u ziet, is deels barok en deels negentiende-eeuwse neogotiek. Meubilair, glasramen, grafmonumenten, schilderijen en beelden, de orgels…: ze zijn van een sublieme kwaliteit. En dan zijn er de vier werken van Rubens, waaronder de wereldbefaamde Kruisoprichting en Kruisafneming. Oude kunst gaat hier ook in dialoog met hedendaags werk. Zoals de levendige kerkgemeenschap haar tradities inbedt in de huidige samenleving.

    De Plek, de ontmoetingsruimte van de kathedraal

    Naast de sacristie van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen, in de voormalige Sint-Janskapel, bevindt zich het verborgen pareltje De Plek.

    De kaart biedt u onder andere de lekkere huisbieren van de kathedraal: Aurora en Memento, en daarnaast enkele smaakvolle gerechten voor de kleine honger. Verder biedt De Plek een terras dat een blik op de kathedraal biedt die u nergens anders heeft. Kerkgangers, toeristen, de Antwerpenaar, voor ieder wat wils.

    Wij heten u graag welkom tijdens de bezoekuren van de kathedraal (op dinsdag is De Plek gesloten).

    Bezoekadres

    Handschoenmarkt
    2000 Antwerpen

    Toegangsprijzen

    € 12
    € 10 (groep vanaf 20 personen, student, personen met een beperking, 60+)
    gratis (-18 jaar en inwoner provincie Antwerpen)

    Openingstijden *

    maandag – vrijdag: 10.00 – 17.00 u
    zaterdag: 10.00 – 15.00 u
    zon- en feestdagen: 13.00 – 17.00 u
    * De openingstijden zijn onder voorbehoud en kunnen wijzigen omwille van omstandigheden van liturgische aard.

    Eucharistievieringen

    weekdagen om 16 uur
    zaterdag om 16 uur (met orgel) en 17.30 uur (Engelstalige mis, met orgel)
    zon- en feestdagen om 10 uur (orgel en kathedraalkoor) en 17 uur (vespers, met orgel)
    Op de derde zondag van de maand is er om 10 uur een familieviering

    Meer informatie over de pastorale en parochiale werking vindt u via de website van de Kathedraal.

    Bereikbaarheid

    te voet: vanaf het station Antwerpen-Centraal is het ongeveer 20 minuten wandelen naar de kathedraal

    per fiets: velo station nr. 60 (Grote Markt), 17 (Groenplaats) en 20 (Groenplaats 2). Meer informatie vindt u op velo-antwerpen.be

    per auto: op korte loopafstand zijn diverse publieke parkings.
    Opgelet: houd er rekening mee dat de hele Antwerpse binnenstad een lage-emissiezone is. Meer informatie vindt u op slimnaarantwerpen.be/lez

    met openbaar vervoer: vanaf het station Antwerpen-Centraal is de kerk bereikbaar met tram 5, 9, 15 (richting P+R Linkeroever – halte Groenplaats). Vanaf daar is het nog enkele minuten wandelen.

    Plan uw route via Google Maps

    Contact

    Groenplaats 21
    2000 Antwerpen

    info@dekathedraal.be
    tel. + 32 (0)3 213 99 51
    www.dekathedraal.be

    Voor individuele bezoekers

    maandag – vrijdag om 11.00, 14.15 en 15.45 uur
    zaterdag om 11.00 en 14.15 uur
    zon- en feestdagen om 13.15 en 15.00 uur

    • in het Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans (afhankelijk van de beschikbaarheid van de gids)
    • gratis en zonder inschrijving

    Voor de actuele planning kan u contact opnemen met info@dekathedraal.beof het maandelijkse schema bekijken.

    Voor groepen

    Er is keuze tussen verschillende formules, altijd op voorhand te reserveren.

    Overdag

    • klassieke rondleiding in het openbare gedeelte van de kathedraal (90 min)
    • rondleiding in de kathedraal en achter de schermen met onder andere de tuin en de kleine toren (120 min)

    ’s Avonds na sluitingstijd

    • klassieke rondleiding in het openbare gedeelte van de kathedraal (90 min)
    • rondleiding in de kathedraal en achter de schermen met onder andere de tuin en de kleine toren (120 min)
    • orgeldemo van de twee grote orgels door onze titularis-organist (60 min)
      privé orgel- of koorconcert

    Na een van bovenstaande activiteiten kan u gebruik maken van onze ontmoetingsruimte De Plek voor een drankje of receptie.

    Voor scholen

    Er wordt een aangepast en leeftijdsgericht programma aangeboden, altijd op voorhand te reserveren.

    Info en reservaties via info@dekathedraal.be of + 32 (0)3 213 99 51

    Trots

    De grootste gotische kerk van de Nederlanden. De trots van de Antwerpenaren. Een woud van steen binnenin. Een plek van intens en levend geloof. Kortom, een kathedraal van een kerk. Dat is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Ooit werd ze bijna afgebroken…

    Een woelig leven

    1521: de Onze-Lieve-Vrouwekerk is voltooid, na zowat 170 jaar bouwen, op de plaats van een romaanse voorganger. Met als laatste pronkstuk haar ongemeen elegante noordertoren, 123 meter hoog. Goed dertig jaar later wordt de kerk een kathedraal, de kerk van een bisschop.
    Even later woedt de orkaan van de beeldenstorm en het calvinisme. Ook de kathedraal is daar het slachtoffer van. Ze wordt in de 17de eeuw, in Rubens’ tijd, heringericht, op z’n baroks. Een kleine twee eeuwen later speelt zich rond 1800 weer een kaalslag af: de kerk wordt geplunderd en zelfs met afbraak bedreigd. (Gelukkig voorkomt stadsbouwmeester Jan Blom dat.) Daardoor is veel van wat u in de huidige kathedraal ziet 19de- en 20ste-eeuws, en komt het vaak uit andere kerken.

    Zee van ruimte

    Een schip met maar liefst zeven beuken, 48 reuzepijlers, 128 ramen, een rijzig koor vol licht: geen wonder dat elke bezoeker onder de indruk is van het ruimtelijk effect. Dat maakt de kathedraal van Antwerpen zo apart en indrukwekkend. Hier streeft men zichtbaar naar het hogere. U moet zich ook voorstellen dat de kathedraal eeuwenlang bruiste van het christelijke leven, met haar vele altaren (tegen de pijlers) en kapellen, biddende broederschappen, gilden en ambachten… Belangrijke momenten voor de gemeenschap werden en worden hier in verbondenheid gevierd.

    Stralend

    De kathedraal, die geen echte schade opliep tijdens de twee wereldoorlogen, is de jongste halve eeuw grondig gerestaureerd, van binnen en van buiten. Dat leverde veel nieuwe kennis op over haar vorige levens. De kathedraal straalt weer: voor haar gelovigen, voor de trotse Antwerpenaren en voor haar vele bezoekers.

    Ontdek meer over de geschiedenis van de kathedraal (topa.be)

    Het meubilair, de vele glasramen en de kunstwerken in de kathedraal zijn deels barok en voor een groot deel ook neogotisch en 19de-eeuws. Een aantal oudere werken is voor andere kerken gemaakt. Ze kwamen na de Franse tijd hier terecht. Er wacht u een ontdekkingsreis.

    Vijf hoogtepunten

    1. Vier keer Rubens!

    Grootmeester Peter Paul Rubens maakte vijf schilderijen voor de kathedraal, werken vol barok drama en emoties. Drie hangen er nog altijd. Eén kwam erbij, en wat voor een: de Kruisoprichting komt uit de verdwenen Antwerpse Sint-Walburgiskerk. Wereldbefaamd is de Kruisafneming van Antwerpens beroemdste burger.

    2. Preekstoel van de wereld

    De preekstoel van Michiel van der Voort uit 1713 is indrukwekkend. Hier verkondigde de priester de boodschap van Jezus Christus aan de gelovigen. De verspreiding van het geloof is ook het thema van de decoratie, met de symbolen van de vier evangelisten, en vier vrouwen die de vier toen bekende werelddelen voorstellen. Dit topstuk komt uit de gesloopte abdijkerk van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem bij Antwerpen, samen met nog zes biechtstoelen en een communiebank.

    3. Maria

    Maria is in haar kathedraal alomtegenwoordig: geschilderd en gebeeldhouwd, in marmer, steen en hout, in diverse stijlen en in werken uit verschillende periodes. Zij is voor katholieke gelovigen de ultieme bemiddelaarster tussen de aarde van de mensen en Gods hemel. En ze is de patroonheilige van Antwerpen. Bekend en geliefd is haar beeld (uit de 16de eeuw). Kijk zeker ook naar het schilderij in het hoofdaltaar dat haar opname in de hemel voorstelt, een werk van Rubens. Hetzelfde onderwerp ziet u op het gigantische doek in de vieringkoepel, 43 meter hoog. Dat is een werk van Rubens’ tijdgenoot Cornelis Schut.

    4. Neo

    Overal in de kathedraal vindt u neogotische schilderkunst, meubels, glasramen, beelden en architectuur. Vooral de vijf kapellen in het koor zijn consequent neogotisch ingericht, tot en met de vloer en het zilverwerk. Meningen over de neogotiek zijn vaak verdeeld. In elk geval, dankzij deze stijl is de kathedraal (opnieuw) een harmonieuzer geheel.

    5. Stoelen om te bidden

    Vóór de Franse tijd is het koorgestoelte de plaats waar de kanunniken uit het kapittel plaatsnemen voor hun dagelijkse gebeden. Het kapittel van de kathedraal wordt in 1797 afgeschaft en in 1965 opnieuw geïnstalleerd. Het eikenhouten koorgestoelte uit circa 1840, een werk van de twintiger François Durlet, is een belangrijk neogotische kunstwerk. Het dateert vreemd genoeg uit een tijd toen er geen kanunniken waren. De 36 overvloedig gedecoreerde taferelen in haut-reliëf – voor 72 zitplaatsen – beelden het leven van Maria uit.

    Ontdek meer over de rijke collectie van de kathedraal (topa.be)